Co způsobuje nadýmání?

Zde se dozvíte, které nejrizikovější faktory způsobují nadýmání a plynatost ve střevech.

 

Jídlo


Záleží nejen druhu jídla, ale také na stylu stravování. Nadýmání způsobuje také rychlé tempo jezení, polykání větších soust, mluvení při jídle nebo také časté pití u jídla

 

Luštěniny: čočka, hrách, fazole
Zelenina: cibule, česnek, celer, květák, zelí, brokolice, mrkev, kapusta, hrozinky, ořechy, arašídy, jiné solené oříšky atd.
Ovoce: švestky, hrušky, meruňky, hroznové víno, nazelenalé banány
Houby
Další jídla: med, kynuté pečivo, pizza, mléčné výrobky, suroviny s obsahem sodíku (např. sůl), žvýkačky, potraviny s vysokým obsahem sacharidů, příliš kořeněná jídla

 

Pití


Sycené (perlivé) nápoje, káva, mléko, kyselé šťávy, alkohol. Nedostatečný pitný režim.

 

Psychický stav


Stresy, strach, sociální fóbie, autosugesce.

 

Životní styl


Časté sezení, nedostatek pohybu a zadržování stolice, které může způsobit zácpu větší plynatost.

 

Věk


S přibývajícím věkem se člověk hůře adaptuje, povoluje svalovina a vnitřní orgány ztrácí svoji elasticitu. To mívá obvykle za následek zvýšenou plynatost.

 

Jiné faktory

 

Např. operace žlučníku, těhotenství, užívání antibiotik atd.